Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Juridisch Congres

20 november 2023

Beste lezer,

Voor u ligt het programma van het jaarlijks terugkerend congres dat de Juridische Faculteitsvereniging Grotius organiseert op maandag 20 november 2023. Zoals u heeft kunnen zien, betreft het door ons gekozen thema van dit jaar het jeugdrecht en zoomen wij daarbij in op de rechtsbescherming en procespositie van het kind. Dit onderwerp (- en ook het jeugdrecht in zijn algemeenheid -) verdient naar het oordeel van de Commissie meer aandacht, nu binnen het juridisch onderwijs dit rechtsgebied slechts beperkt aan de orde komt.

Kinderen moeten serieus genomen worden. Dat sentiment klinkt steeds meer door binnen de maatschappij, de rechtsgemeenschap en ook binnen de internationale rechtsorde, waarvan bijvoorbeeld ook het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK) getuigt. De vraag die op dit congres voor ons ligt, ziet daarom dan ook op de mate waarin het kind deel kan nemen aan ons rechtssysteem en in hoeverre het kind daarnaast door dat rechtssysteem beschermd wordt. In het achterhoofd moet dan ook worden gehouden dat het kind groeit (in volwassenheid, maar ook in onze algemene conceptie) en dat we ons derhalve kritisch moeten afvragen of het recht wel meegroeit (- erkent het recht voldoende de toenemende volwassenheid van kinderen en worden zij voldoende serieus genomen?).

In dit concept-programma heeft de Commissie dan ook beoogd een diverse selectie aan onderwerpen vast te leggen binnen verschillende rechtsgebieden (internationaal, privaat-, straf-, bestuurs- en gezondheidsrecht) en daarbij ook een variatie aan sprekers uit te nodigen (academici, juridische professionals, (lokale) overheidsinstanties), zodat het thema ook vanuit verschillende invalshoeken belicht wordt.

Al met al wil de Commissie zodoende meer aandacht creëren voor het jeugdrecht onder de rechtenstudenten van de vereniging. Ook hoopt ze op deze manier de leden veel bij te brengen over de rechtspositie en rechtsbescherming van minderjarigen, een onderwerp dat naar mening van de Commissie zeer belangrijk is en ertoe doet, ook in het alledaagse leven. Groeit het recht voldoende mee met het kind? Op 20 november 2023 vergaren wij als het goed is noodzakelijke kennis om op die vraag een antwoord te geven.

U bent in ieder geval van harte uitgenodigd mee op zoek te gaan naar het antwoord op die vraag.

Met vriendelijke groet,

Mede namens de Congrescommissie ‘22-’23 der J.F.V. Grotius,

Noah van Krugten
Praeses

Gegevens

Datum:
20 november 2023
Evenement Categorie:

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar